CLIENT SUB ACOPERIRE – La Capacho, în regatul uluitorului señor Fernando: 5 stele

0
117

CRITICĂ GASTRONOMICĂ. Mai ții minte cum scotea John Wayne pistoalele în western-urile anilor ’70? Deadly (mortal). Dacă înainte de Portugalia (pentru că, în pofida credinței că nu poate fi așa, există viață și după ce te-ntorci din Portugalia) mi-ai fi spus că există o rețetă gastronomică ce cuprinde porc, lămâie și vongole (scoici – Chamelea Gallina, pentru numeroșii vorbitori de latină) și care, culmea!, mai poate să-ți și placă de să te dai cu capul de masă și să-ți domolești revoluția papilelor gustative doar la al doilea pahar de rubiniu de Capacho, aia făceam: te-mpușcam cu gestul acoperitului domn Wayne. Deadly.

 

Mortală a fost experiența culinară 100% portugheză și señor Fernando (venerabilul domn pe care-l vedeți în poză) ne-a convins că o cronică de restaurant e prea puțin, dar mai mult nu pot face. Băi, fratele meu, am fost, mai mult de foame decât de chef, și ab-so-lut întmplător, să ne hrănim în cel mai tare loc în care se crează mâncare din Alvor cel aruncat în brațele Atlanticului. Capacho se numește restaurantul și-i pe-o uliță-n pantă din centrul turistic al fostului sat pescăresc, înconjurat de kitsch-uri cu pretenții culinare – pentru statisticieni și pentru cei debusolați, adresa exact-fixă-i Rue Dom Sancho I (gata, de-acum nu mai aveți nicio scuză, googlemap și poftă bună!).

 

Două vorbe despre local: toate păreau alandala, dar atât de fain, încât părea bucătăria de vară a bunicii (mozaic, pești pe pereți, era chiar și o bibliotecă – însă fără clasicul bibelou cu pește de rubin, iar Răpirea din Serai a fost evitată cu gentilețe). Nu se fumează pentru că nu există terasă, deci nașpa veți zice, dar acolo oamenii merg să mănânce, nu să-și măsoare fițele. Fernando, însă, e un señor – ne-am înțeles asta, nu? -, în consecință nu te trimite să fumezi ca și câinele afară, ci te lasă să-ți satisfaci viciul într-un soi de vestibul, în apropierea spălătoriei. Ca la mama-acas’, numai că ea te trimite, probabil, pe balcon.

 

Servirea, zicem și de ea, nu? E ca și cum te-ar servi bunica: familiar, cald, cu zâmbetul pe buze, dar nu cu unul comercial, ci cu unul real. Cred că cel mai tânăr angajat (în afară de fiul lui Fernando) e ieșit la pensie de vreo 10 ani, dar tinerețea nu se măsoară-n numărul înscris în buletin, ci în modul în care trăiești. Și oamenii ăia trăiesc, o fac intens și pasional și priceput.

 

Supa de pește

Hrana: am început c-un antreu sec – măsline verzi, cremă de pește, unt și cremă de cașcaval -, apoi am continuat c-o porțiune lichidă – ciorbă de pește (v-am zis că eram rupți, da rupți de tot!, de foame) -, c-un Porc with clems portuguese (nu-mi rup limba-n lusitană, adică porc cu scoici, rețetă 100% portugheză) ș-am încheiat festinul (în pofida opoziției mele, care s-a dovedit inutilă) cu o budincă cu miere, totul stropit, ziceam la-nceput, cu un rubiniu de Capacho.

 

Cum a fost hrana? Ciorba ne-a dus cu gândul la dunăreni, cu amendamentul că era mult mai rafinată și fără falsități. O zeamă cinstită, deliciu! Porcul (marinat și apoi fiert până la targetul „se topește-n gură”) cu scoici stropite cu vin alb și asezonate cu usturoi și pătrunjel a făcut, însă, diferența. De altfel, am fost avertizați de Fernando: „Good choice, my friends, very good choice!”. Explozie de arome în atâta simplitate. Cu desertul, recunosc, pe mine nu m-a nimerit, pentru că numai de o tonă de glucide nu mai aveam chef după porcul ăla, dar comeseanul Raoul s-a declarat mulțumit, iar farfuria lui goală a fost argumentul suprem.

 

Să dăm și niște note, civilizat, regulamentar, ca-n orice critică gastronomică (calificativele sunt pe o scară de la 1 la 5):

 

● Ambient: 4,5

● Curățenie: 4,5

● Servire: 5

● Mâncare: 5+

● Plating: 4

● Raport calitate-preț: 5

 

NOTA FINALĂ: ★★★★★ (4,66)

Concluzia: dacă te rătăcești vreodată prin Alvor și ți-e foame de-ți crapă irișii-n două, nu pierde vremea bântuind, du-te la Capacho și spune-i lui Fernando că ești din România (am avut grijă să ne aprecieze măcar jumătate din cât am făcut-o noi).
Practic… poftă bună 🙂 !

 

 

Restaurantul Capacho e în Alvor (Portugalia), pe Rue Dom Sancho I, nr. 4.

 

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here