Depistarea activă a tuberculozei cu ajutorul caravanei mobile Screening TB începe de luni, 3 aprilie în județul MUREȘ

COMUNICAT DE PRESĂ. Activitatea face parte din cel mai mare proiect de screening din România derulat la nivel național prin fonduri europe cu cofinațare de la Ministerul Sănătății – Screening TB.
Proiectul vizeză 9 comune din județul Mureș unde au fost depistate cazuri de tuberculoză în anii precendenți.
Caravana mobilă a Institului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București furnizează servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor și depistarea precoce a tuberculozei.
Saschiz, Albești, Nadeș, Fântânele, Ogra, Petelea, Hodac, Deda și Răstolița sunt comunele vizitate de caravana de depistare activă a tuberculozei.

Începând de luni, 3 aprilie pâna pe data de 28 aprilie 2023 caravana mobilă a proiectului Screening TB, proiect coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București va oferi servicii medicale gratuite locuitorilor din zone rurale ale județului Mureș cu acces deficitar la servicii medicale de specialitate, unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză.

Caravana medicală mobilă este dotată cu:
-aparatură de radiologie mobilă de ultimă generație;
-diagnostic molecular rapid, teste GeneXpert – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei;
-un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare;
-serviciile medicale din caravană sunt asigurate de personal medical de specialitate.

Cabinetul medical mobil va fi amplasat în zona primăriilor din comunele anunțate sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor.

„Tuberculoza se vindecă, iar împreună putem să eradicăm această boală!

Rata incidenței cazurilor de tuberculoză în județul Mureș este situată sub media națională, cu 177 de cazuri noi și recidive în anul 2022. Ne-am unit eforturile cu Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București în derularea programului de screening, diagnostic și tratament al tuberculozei în județul Mureș. Se alătură în implementarea proiectului unitățile sanitare din județul Mureș, societatea civilă, primăriile, asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari din județul Mureș. Caravanele dotate cu o tehnologie de ultimă generație care folosește Inteligența Artificială pentru a depista inclusiv tuberculoza latentă vor fi prezente în luna aprilie în comunele Saschiz, Albești, Nadeș, Fântânele, Ogra, Petelea, Hodac, Deda, Răstolița. „ declară Mara Togănel, Prefectul județului Mureș.

Vreme de patru săptămâni echipajul medical al caravanei va asigura accesul facil, aproape de casă la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil după următorul program:

COMUNA PERIOADA
Saschiz – 3 Aprilie
Albești – 4, 5, 6 Aprilie
Nadeș – 7, 10 Aprilie
Fântânele – 11, 12 Aprilie
Ogra – 13, 18 Aprilie
Petelea – 19, 20 Aprilie
Hodac – 21, 24 Aprilie
Deda – 25, 26 Aprilie
Răstolița – 27, 28 Aprilie

Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Mureș este de 32 cazuri la suta de mii de locuitori, valoare înregistrată în 2022 de Programul Național de Prevenire și Control al Tuberculozei.

Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare