Deputații aprobă schema de ajutor de stat pentru cultivatorii de tomate și usturoi

AGRICULTURĂ. Luni, Camera Deputaților a aprobat cu o majoritate covârșitoare proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 13/2024, care instituie o schemă de ajutor de stat destinată compensării parțiale a pierderilor înregistrate de producătorii agricoli de tomate și usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Proiectul a trecut cu 196 de voturi “pentru”, un vot “împotrivă” și 28 de abțineri.

Detaliile schemei de ajutor
Proiectul de lege prevede suplimentarea ajutorului de stat cu 1.500 de euro per beneficiar. Scopul acestui ajutor este compensarea pierderilor generate de creșterea prețurilor la fertilizante, produse de protecție a plantelor, material de plantare, combustibil și alte costuri precum forța de muncă și utilități. Această măsură vizează culturile înființate în ultimul trimestru al anului 2023 și primul trimestru al anului 2024.

Cuantumul ajutorului de stat este echivalentul în lei al sumei de 1.500 euro pentru fiecare 1.000 mp de cultură, stabilit la cursul de schimb al Băncii Naționale a României de 4,9334 lei/euro la data de 1 august 2023. Valoarea maximă a schemei de ajutor de stat este de 75.240.000 euro, echivalentul a 371.189.020 lei, și va fi acoperită din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

Condițiile de acordare și termenele limită
Pentru a beneficia de acest ajutor, producătorii trebuie să dovedească obținerea și valorificarea unei cantități minime de 3 kg de tomate/mp de pe suprafața de 1.000 mp. Documentele necesare trebuie depuse până la 30 septembrie 2024, iar plata se va efectua până la aceeași dată.

În ceea ce privește cultura de usturoi, cuantumul ajutorului de stat este echivalentul în lei al sumei de 1.500 euro/ha. Producătorii trebuie să depună documentele ce atestă obținerea și valorificarea unei cantități minime de 3 kg/10 mp de usturoi până la data de 2 decembrie 2024, iar plata se va efectua până la 20 decembrie 2024. Valoarea maximă a acestei scheme este de 17.550.000 euro, echivalentul a 86.581.160 lei, finanțată de la bugetul de stat.

Reacții și critici
Proiectul de lege a fost primit cu reacții mixte. Deputatul USR Victor Ilie a criticat inițiativa, susținând că nu doar cultivatorii de tomate și usturoi au nevoie de ajutor. „Românii nu mănâncă doar roșii și usturoi. Luați bani, creșteți taxele la toți fermierii și îi direcționați apoi la clientela de partid. USR a votat ‘abținere’ pe acest proiect. Nu zicem că fermierii care produc roșii sau usturoi nu au nevoie de ajutor, zicem că toți fermierii au nevoie de ajutor și primul ajutor pe care statul poate să-l dea este să nu le mai crească taxele”, a declarat Victor Ilie.

Schema de ajutor de stat aprobată de Camera Deputaților reprezintă un sprijin semnificativ pentru producătorii de tomate și usturoi, afectate de creșterea prețurilor la inputuri agricole și alte costuri. Cu toate acestea, criticile venite din partea unor deputați arată că există o nemulțumire privind distribuția ajutorului și necesitatea unui sprijin mai larg pentru toți fermierii. Rămâne de văzut cum va fi implementată această schemă și dacă va reuși să atenueze efectele crizei asupra agriculturii românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare