Nelly Miricioiu

EVENIMENT – Profesionişti din elita operei mondiale, în Târgu Mureş, Reghin şi Cluj-Napoca, la Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani”

OPERĂ. Soprana Nelly Miricioiu, o incomparabilă actriţă cu voce de aur – aşa cum a numit-o critica internaţională -, strălucitoare la Covent Garden, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano, a confirmat prezența, din postură de invitată, la cea de-a III-a ediţii a Festivalului Internaţional de Operă “Virginia Zeani”, au subliniat organizatorii evenimentului.

 

Alături de soprana Nelly Miricioiu, festivalul se bucură de prezenţa unor invitaţi cu prestigiu internaţional din Marea Britanie, Germania, Italia, Turcia sau Ungaria, printre care Peter Mario Katona – de mai bine de 20 de ani director de casting la The Royal Opera House Covent Garden -, sau Larisa Gergieva – director artistic al mai multor instituţii culturale din Finlanda, Rusia, Ucraina şi Republica Osetia de Nord-Alania.

 

De asemenea, printre invitaţi este și consilierul artistic al Operei Naţionale Norvegiene, Pal Christian Moe, director de casting pentru numeroase teatre de operă ale lumii, de la Opera Naţională din Paris şi Chicago sau cea din München, precum și Emese Soos, director al Departamentului de Administraţie Artistică din Budapesta.

 

Evenimentul este organizat, în perioada 31 mai – 9 iunie, în Târgu Mureş, Reghin şi Cluj-Napoca, orașe care vor găzdui evenimente de înaltă ţinută, concerte, spectacole pentru copii, evenimente speciale dedicate muzicilor tinere sau ateliere susţinute de importanţi profesionişti ai scenei lirice mondiale.

 

Pentru Marele Trofeu al “L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition” – eveniment care şi-a câştigat prestigiul printre primele trei cele mai importante competiţii ale scenei lirice găzduite de România -, vor concura tineri artişti din Iran, Australia, Coreea de Sud, Serbia sau Armenia.

 

Dirijorul acestei ediţii a festivalului este Vladimir Lungu, colaborator al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, profesor la Conservatorul de Stat “Dokuz Eylul” din Izmir și colaborator permanent al Operei de Stat din Izmir.

 

Despre Virginia Zeani

 

Virginia Zeani este soprana al cărei glas i-a uluit, în epoca de aur a operei, pe cei mai exigenţi melomani ai lumii. Una dintre stelele scenei lirice ale anilor ’50-’70, Virginia Zeani este o artistă care, prin delicateţe şi sensibilitate, dublate de har şi aleasă educaţie, a reuşit să se menţină printre cele mai importante personalităţi ale lumii operei de-a lungul celor 30 de ani de strălucită carieră internaţională.

 

Şi-a păstrat reputaţia în epoca marilor dive în arta lirică mondială, – Callas, Tebaldi, Caballe, Birgit Nilsson -, a susţinut un turneu în Anglia în anul încoronării Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi a păstrat, pe toată durata carierei sale artistice, relaţii apropiate cu Principatul Monte Carlo şi cu Casa Regală a Egiptului.

 

Vreme de 25 de ani ‘Prima Donna Assoluta’ a Teatrului de Operă din Roma, Virginia Zeani a fascinat fie în delicatul rol al Violettei din Traviata, fie cântând partiturile sofisticatei Mimi din Boema sau în rolul Margaretei din Faust, printre alte roluri fascinante gândite de marii compozitori ai lumii.

 

Maria Callas însăşi spunea că Virginia Zeani este singura artistă lirică din lume care-i poate da emoţii. I-a susţinut, încă de la începutul carierei lor, pe Luciano Pavarotti şi pe Placido Domingo, acesta din urmă fiind, în opinia Virginiei Zeani, cel mai complex tenor pe care l-a întâlnit vreodată.

 

Virginia Zeani deţine peste 50 de premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, este doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi este deţinătoarea Decoraţiei Regale “Nihil Sine Deo”, acordată în 2011 de regele Mihai I al României.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare