Al Di Meola

EVENIMENT – Unul dintre cei mai mari chitariști din lume, revine în Târgu Mureș: concert Al Di Meola, în septembrie

AL DI MEOLA. După cinci ani (în 15 august 2015, la concertul de închidere a celei de-a șaptea ediții a Festivalului Internaţional de Chitară „Harmonia Cordis”), Al Di Meola, unul dintre cei mai mari chitariști din lume, revine în Târgu Mureș.

 

 

Și de această dată, chitaristul american este special guest star al Festivalului Internaţional de Chitară (clasică), eveniment organizat în perioada 8-13 septembrie de Asociația „Harmonia Cordis” (președinte Beke István Ferenc, profesor de chitară clasică și muzică de cameră la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca), ajuns la ediția a XV-a și prezentat ca unul dintre cele mai importate festivaluri de chitară clasică din estul Europei, incluzând și un concurs (EuroStrings) dedicat tinerilor artiști europeni.

 

 

În urmă cu 39 de ani, americanul de origine italiană Al Di Meola (Albert Laurence Di Meola, 66 de ani) a fost inclus în Guitar Player’s Gallery of Greats, după ce a câștigat de cinci ori consecutiv titlul de Cel Mai Chitarist de Jazz al Anului, Readers Poll – la acea vreme avea 11 titluri de Cel mai bun album de chitară acutistică al anului și un Premiu Grammy. Considerat unul dintre marii chitariști de jazz, cu un stil în care tehnica este îmbinată cu sensibilitatea, Di Meola a cântat de-a lungul timpului cu mari muzicieni (Chick Corea, John McLaughlin, Paco de Lucia, Stanley Clarke, Ian Hammer, Paul Simon, Phil Collins, Carlos Santana, Herbie Hancock, Stevie Wonder, Les Paul, Jimmy Page, Steve Vai, Frank Zappa etc.).

 

 

În 2015, la concertul în aer liber din Piața Teatrului, Al Di Meola a concertat acompaniat de chitaristul italian Peo Alfonsi şi de percuționistul ungar Kaszàs Péter. În acest an, la cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internaţional de Chitară – Harmonia Cordis (miniconcertele și workshop-urile se vor desfășura în Sala Mare și Sala Mică a Palatului Culturii din Târgu Mureș și la Centrul de Perfecţionare pentru Personalul din Administraţia Publică Mureș), pe lângă prezența lui Al Di Meola au fost confirmate și alte nume importante: Yamandu Costa (Brazilia), John Gomm (Anglia), Pusztai Antal (Ungaria), duo-ul Giampaolo Bandini (Italia) & Cesare Chiacchiaretta (Argentina) etc.

 

 

De asemenea, au fost deja stabiliți cei 6 finaliști ai EuroStrings (concursul dedicat tinerilor artiști europeni): Francisco Luís (Portugalia), Szigeti Bence (Ungaria), Rosario De Gaetano (Italia), François-Xavier Dangremont (Franța), Miloš Vuković (Serbia) și Jagoda Świdzińska (Polonia).

 

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare