Există viață pe Marte? – Romania va participa la răspunsul acestei întrebări

ȘTIINȚĂ. Când primele mostre de pe o altă planetă vor ajunge pe Pământ, în 2033, România ar fi fost deja implicată în această misiune istorică pe Marte, organizată de NASA și ESA.
Specialiștii români vor contribui la unul dintre cei mai sofisticați și avansați roboți spațiali — un braț robotic care va fi folosit pentru a transfera mostre de rocă și praf de pe Marte pe Pământ și va răspunde la întrebarea: a existat viață pe Marte?
 
Misiunea Mars Sample Return este una extrem de ambițioasă. Arhitectura sa implică trei lansări de rachete de pe Pământ, o prima lansare de acest fel de pe o altă planetă și o capsulă spațială care va aduce mostre de pe Marte înapoi pe Pământ. Acestea vor fi studiate în cele mai avansate laboratoare din lume, cu tehnologii complexe de ultimă oră.
 
Brațul robotizat de transfer de probe (Sample Transfer Arm – STA) al ESA va juca un rol cheie în misiune. Va fi lansat pe Marte în a doua jumătate a acestui deceniu și va ateriza în apropierea locației robotului lunar American Perseverance, care în prezent colectează mostre de pe Marte.
Capabil să „vadă”, să „simtă” și să ia decizii autonome, STA va identifica, ridica și transfera tuburile de probă într-un container care va fi lansat pe orbita lui Marte de către Mars Ascent Vehicle (MAV). Containerul va fi apoi preluat de o navă spațială dezvoltată în Europa și transportat pe Pământ.
 
Sample Transfer Arm este o bijuterie din coroana roboticii spațiale. Este conceput pentru a fi autonom, extrem de fiabil și robust. Arhitectura sa imită un braț uman cu un umăr, un cot și o încheietură și are propriul creier și ochi încorporați. Robotul poate efectua o gamă largă de mișcări cu șapte grade de libertate.
 
România va contribui la această tehnologie spațială europeană de ultimă oră. Experții români vor contribui la aducerea în siguranță a brațului robotizat pe Marte și la asigurarea faptului că acesta „vede” și înțelege corect realitatea.
 
Institutul Român de Cercetare și Dezvoltare pentru Turbine cu Gaz- COMOTI, este responsabil pentru dezvoltarea echipamentelor critice pentru misiunea Mars Sample Return — Hold Down Release Mechanism (HDRM), o tehnologie care va zbura pe Marte.
 
HDRM-urile vor fixa și asigura brațul robotic european (Sample Transfer Arm) pe aterizatorul NASA Sample Retrieval în timpul lansării de pe Pământ, călătoriei către Marte și aterizării pe planeta roșie. Acestea vor proteja brațul robotizat de deteriorare ca urmare a sarcinilor mecanice și șocurilor specifice fazei de lansare, sau a dilatației termice care rezultă din expunerea la o gamă largă de temperaturi. Odată ajuns pe Marte, mecanismul va elibera brațul robotic, astfel încât să își poată începe misiunea.
 
Echipa din România îi ajută și pe colegii din Spania cu dezvoltarea algoritmilor care vor ajuta brațul robot să „vadă” împrejurimile.
 

„Contribuția industriei românești și a comunității de cercetare la această misiune de pionierat NASA-ESA este un rezultat direct al eforturilor ROSA de a promova dezvoltarea în România a capabilităților relevante pentru misiunile de explorare planetară. Am susținut participarea României la programul opțional de explorare robotică și umană al Agenției Spațiale Europene tocmai pentru a oferi specialiștilor spațiali români șansa de a participa la proiecte ESA în acest domeniu, de a le crește maturitatea tehnologică și de a face schimb de cunoștințe între specialiștii români și cei din Europa și chiar și Statele Unite. Prin urmare, în cadrul misiunii Mars Sample Return, echipamentele dezvoltate integral în România vor merge pe Marte, jucând un rol important pentru buna desfășurare a misiunii”, a spus dr. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare