FAPTĂ – Angajații Filarmonicii de Stat Târgu Mureș au anulat în instanță o hotărâre abuzivă a administrației județene: concedierea pe motiv de pandemie

1
395

ERORI ALE ALEȘILOR PLĂTITE DIN BANI PUBLICI. Angajații Filarmonicii de Stat Târgu Mureș au anulat (parțial) în instanța de judecată o hotărâre a Consiliului Județean Mureș, care obliga managerul instituției ca în perioada de pandemie să suspende unilateral contractele de muncă ale angajaților, dacă activitatea va fi sistată/redusă mai mult de 10 zile (chiar și temporar). Instanța de judecată a considerat această prevedere ca fiind abuzivă.

 

Hotărârea în cauză (nr. 56) a fost luată de Consiliul Județean Mureș (controlat de Péter Ferenc – UDMR), la începutul pandemiei, în 15 aprilie 2020, și prevedea că, „în cazul suspendării sau reducerii temporare a activității de bază”, dacă „se preconizează rezonabil că (situația excepțională) va dura mai mult de 10 zile, în vederea gestionării eficiente a resurselor financiare ale instituției, managerul va dispune suspendarea unilaterală a contractului individual de muncă a personalului neimplicat în activitatea de întreținere a bazei materiale”.

 

Simplificat, managerul putea păstra doar paznicii Filarmonicii. Reacția a fost aceasta: 86 de angajați ai Filarmonici de Stat Târgu Mureș, împreună cu Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din instituție, au dat în judecată Consiliul Județean Mureș, cerând în contencios administrativ anularea hotărârii (mai exact al articolului respectiv).

 

În timpul procesului, instituției care administrează județul (care a avut calitatea de pârât) i s-a pus în vedere de către judecător “să depună întreg dosarul adminsitrativ, sub sancţiunea aplicării amenzii judiciare conducătorului instituţiei” (pentru că inițial, timp de două luni, nu l-au depus, că n-au vrut). Soluția instanței a fost cea comunicată mai sus: hotărârea a fost anulată – parțial (respectiv partea care cuprindea acea clauză de concediere pe motiv de pandemie, inventată de cei care conduc administrația județului).

 

Consiliul Județean Mureș nici nu a contestat soluția instanței (care a venit în acest an), adică nu a făcut recurs, în schimb, din cauza acestei decizii girate de Péter, Consiliul Județean Mureș va plăti din pușculița publică a județului suma de 3.042,25 lei (cheltuieli de judecată pentru artiști).

 

Pe lângă aceste aspecte deranjante (din cauza erorilor personale ale unor aleși, plătește la propriu, financiar, întreaga comunitate), rămâne argumentul pentru care a fost luată respectiva hotărâre abuzivă: în vederea asigurării eficientei utilizări a fondurilor publice. Aici, noi am râs. Mult și tare. Cum adică? Păi între OZN-uri și utilizarea eficientă a fondurilor publice la Consiliul Județean Mureș nu există nicio diferență. Adică toată lumea vorbește de ele (de OZN-uri și utilizarea eficientă a fondurilor publice), dar nu le-a văzut nimeni (bine, OZN-uri s-au mai văzut…).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ