Festivalul Transeuropa se apropie cu pași rapizi: „Holding Spaces” în Cluj

EVENIMENT. Cu doar cinci zile înainte de startul #Transeuropa festival, entuziasmul crește! Evenimentul va avea loc în perioada 11-15 octombrie în Cluj, având tema „Holding Spaces” („Menținerea Spațiilor”). Participanții se pot bucura de un program variat, care include teatru participativ, ateliere creative, dezbateri și concerte. Iată câteva momente importante din program:
PERFORMANȚĂ: “Interior – Light” de Reactor
Reactor, un spațiu dedicat experimentelor creative, este un teatru independent și colectiv artistic activ în Cluj din 2014. Au produs peste 50 de piese de teatru original, toate axate pe realitatea locală și reflectând contexte sociale pentru a crea spații de schimbare. “Interior – Light” explorează problema crizelor de identitate și a depresiei care le urmează.
DEZBATERE: Spații industriale, dezvoltare imobiliară și drepturile la locuință
Clujul a cunoscut recent o redresare economică, dar aceasta a venit la prețul chiriilor în creștere vertiginos și al locuințelor inaccesibile. Această discuție adună mișcarea de justiție în domeniul locuirii și activiștii din domeniul mediului în Cluj pentru a discuta problemele implicate.
EXPOZIȚIE: “Pata – Povestiri și auto-reprezentare ale locuitorilor din Pata Rât”
Marion Colard prezintă lucrări de artă co-create de comunitatea din Pata Rât, o zonă unde multe familii de romi au fost evacuate și trăiesc în condiții precare. Arta creată încearcă să sublimizeze poveștile persoanelor desemnate ca “marginale în societate”, scoțând în evidență frumusețea, puterea, visele și întrebările complexe care se formează și se dezvoltă dincolo de condițiile de viață impuse de discriminarea sistemică.
ADUNAREA CETAȚENILOR TRANNAȚIONALI: “Holding Spaces”
Aducând împreună oameni din întreaga Europă, acest spațiu transnațional de democrație experimentală pune întrebări importante: Putem determina pentru cine sunt disponibile anumite spații fizice? Aceste spații sunt cu adevărat disponibile? Este doar o iluzie? Cât de conștienți suntem de cine a creat aceste spații și cu ce intenții? Cine decide ce nevoi sunt prioritare? Toți sunt bineveniți să se alăture și să imagineze soluții pentru (in)accesibilitatea spațiilor.
Există multe alte evenimente interesante în cadrul festivalului #Transeuropa. Pentru a afla mai multe detalii și pentru a vă înregistra, accesați programul complet pe site-ul evenimentului!