ÎN AȘTEPTAREA ALTEI INIMI – 19 pacienți pe lista de transplant cardiac la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş

FAPT. În acest moment, în România sunt acreditate pentru transplant cardiac trei unități medicale: Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, Teo Health SA – Spitalul Sf. Constantin Braşov și Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu din București (acesta funcționează din 2018 cu o acreditare temporară). De asemenea, Spitalul Clinic de Urgență București (Spitalul Floreasca), a cărui acreditare a fost retrasă în 20 mai 2021, este în curs de reacreditare.

 

Acum, unica unitate în care se face transplant cardiac în România este Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, la clinica condusă de prof. dr. Horaţiu Suciu (în acest an au fost efectuate două transplanturi cardiace, ambele reușite). De asemenea, clinica din Târgu Mureș este singura din țară acreditat pentru transplant cardiac la copii (este în reorganizare și noua secţie de chirurgie cardiovasculară pediatrică de la Spitalul Grigore Alexandrescu, care vizează să obțină în circa un an acreditarea în acest sens).

 

Conform datelor din Registrul Naţional de Transplant, în acest moment, 31 de oameni sunt înscriși pe lista de aşteptare pentru un transplant cardiac: 19 la Institutul din Târgu Mureş, 4 la Institutul din București, şi 8 la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, a menționat prof. dr. Horaţiu Moldovan, şeful Clinicii Universitare de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Clinic de Urgență București (Spitalul Floreasca), noul consilier onorific al premierului.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare