În Cluj-Napoca au fost montate 5 defibrilatoare automate, cu instrucțiuni vocale, în spații publice

SĂNĂTATE. În cazul unui stop cardio-respirator, fiecare secundă este importantă pentru salvarea unei persoane. Pentru intervenţii cât mai rapide, în Cluj-Napoca au fost montate defibrilatoare automate în mai multe locuri publice din oraş.
 
Oricine poate folosi aceste defibrilatoare, ele fiind 100% automate. Practic, odată pornite, cel care le utilizează primeşte, pas cu pas, instrucţiuni vocale. Trebuie doar să pună pe pieptul pacientului cei doi electrozi ai aparatului, iar defibrilatorul va identifica automat dacă persoana inconştientă are puls, ritm cardiac. Iar în cazul în care este nevoie, îi aplică şi şoc electric pentru a defibrila. De asemenea, tot prin instrucţiuni vocale, aparatul le spune celor din jur dacă este nevoie să înceapă masajul cardio-respirator.
 
Până în prezent au fost montate cinci astfel de aparate în cele mai aglomerate locuri din oraş, dar în perioada următoare vor fi montate şi altele. Totul a costat 13.000 de lei şi face parte din proiectul de bugetare participativă prin care oamenii decid pe ce se cheltuie o parte din bugetul oraşului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare