Instituțiile statului degeaba: cazul Soós, minorele și o expoziție +18 ani

Mâine se împlinesc două săptămâni de când a fost deschisă expoziția Marcel Iancu în cetatea medievală Târgu Mureș, în aceeași curte cu cea mai veche clădire din oraș: Biserica Reformată (începutul secolului XV). Tot mâine se adună opt zile de când MsNews (n.r. care a scris în premieră despre subiectul preluat de colegii din presa locală) a solicitat mai multor instituții răspunsuri la câteva întrebări. Toate au legătură cu minorii, care au fost și vor fi expuși unor desene în care au loc acte sexuale explicite.

Așadar, am întrebat dacă este în regulă la Direcția pentru Protecția Copilului Mureș, iar aici inspectorii au demarat o anchetă prin email (sic!), la organizația Salvați Copiii (de unde ni s-a promis un răspuns ce nu mai vine) și la Inspectoratul Județean de Poliție Mureș. Nimic. Parcă am vorbi cu pereții. Lucrurile se mișcă în fuga melcului, iar timpul trece în defavoarea celor care-și vor duce minorii la expoziție (am văzut copii de cinci-șase ani acolo), unde vor trebui să le explice celor mici ce face nenea cu tanti din grafica maestrului.

În timp ce ONG-urile ațipesc în comunicate despre marea activitate, iar instituțiile statului au o pauză mai lungă de cafea și meditație, Primăria lui Soós Zoltán continuă să-și bată joc de banii publici, dar și să dojenească jurnaliștii că-s inculți și habar n-au de artă. Domnul Soós bagă mâna-n bugetul local pentru tablouri, în timp ce orașul se zvârcolește în nenumărate nevoi. Mai mult, chiar dacă piariștii municipalității au avut timp să le spună ziariștilor că-s proști pentru că pun întrebări, acești funcționari plătiți de toți locuitorii din Târgu Mureș nu pot explica dacă este sau nu imoral ce a făcut edilul. Mai exact, să dea 27.000 de euro unei firme cu care a lucrat direct. Nici dacă a respectat procedura folosind minore pentru un dans ce ar fi trebuit să refacă atmosfera de cabaret din lucrările maestrului. Poate n-am fost atent, dar cabaret n-am văzut, ci fragmente dintr-un bordel grafic (sunt doar 11 desene cu astfel de activități sexuale și un tablou în care mai multe femei nud stau la povești, iar eu nu generalizez. Sunt și alte opere acolo, dar gândul este să protejăm minorii).

În final, armata de la comunicarea primăriei n-a fost de ajuns să ardă scatoalce dojenitoare gazetarilor impertinenți, ci s-a trezit ditamai șefa SPUM, Florentina Vary, să posteze o scrisorică în care să ne ia de după ceafă și să ne înțepe cu ace de Voodoo pentru a ne trezi tăcerea. Una care să aducă liniște peste activitatea imorală din două puncte de vedere: financiar și legat de protecția minorilor. Este și ea plătită pentru a face morală presei curioasă ca un copil ce formulează întrebări firești: de ce, cum, ce, când, unde? Așteptăm în continuare ca instituțiile statului și organizațiile nonguvernamentale să trimită un răspuns legat de subiect. De la primărie nu mai sperăm nimic. Pur și simplu pare să nu-i pese lui Soós de orice ar scrie presa. Mai are doi ani de foit pe fotoliul de edil, apoi partidul îl va trimite la locul păstrat strategic de UDMR: director al Muzeului Județean de Istorie Mureș, unde a stat aparent mai cuminte după ce asociația culturală maghiară l-a parașutat pe poziție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare