INTRAREA LIBERĂ – Opt filme documentare premiate în Marea Britanie, prezentate la Cinema „Arta” din Tîrgu Mureș

CINEMATOGRAFIE. În perioada 26 mai-17 iunie, în fiecare zi de sâmbătă și duminică, de la ora 20, în Sala Flora a Cinematografului Arta din Tîrgu Mureș se va proiecta câte un film documentar în cadrul celei de-a VII-a ediții a proiectului “British Documentary” (realizat de British Council în parteneriat cu Asociaţia K’Arte). Filmele sunt subtitrate în limba română, iar vizionările sunt gratuite, intrarea publicului făcându-se în limita locurilor disponibile.

 

Cele opt documentare care vor fi prezentate în Tîrgu Mureș fac parte dintr-o paletă de teme diverse, pornind de la ştiinţă, ecologie, artă şi ajungând la probleme de factură etică şi socială, filmele fiind selectate din cadrul celor nominalizate sau premiate la Grierson British Documentary Awards (prestigios festival de film documentar din Marea Britanie, care promovează şi premiază cei mai buni realizatori).

 

Succint despre documentare

 

Seria de proiecţii debutează pe un subiect extrem de actual – conflictul israeliano-palestinian – cu adevărate lecţii de supravieţuire oferite de “Copiii războiului din Gaza”. “Atacând diavolul” prezintă povestea lui Sir Harold Evans, descris de mulţi coleg drept cel mai mare ziarist al secolului XX, relatând câteva dintre investigaţiile care i-au câştigat acest renume şi forţa pe care jurnalismul de investigaţie îl poate exercita.

 

 

 

“Versus: Viaţa şi filmele lui Ken Loach” îl aduce în prim-plan pe unul dintre cei mai importanţi creatori de film din Marea Britanie şi detaliază munca sa de peste 50 de ani atât pe ecran, cât şi în afara acestuia, iar “În mintea lui Einstein: Enigma spaţiului şi a timpului” marchează cea de-a 100-a aniversare a celei mai cunoscute lucrări a lui Einstein: Teoria Relativităţii Generale.

 

Deasupra lavoarului

Urmează alte două filme impresionante al căror subiect central este viaţa intimă a femeilor: “Deasupra lavoarului”, povestea unui mic salon de coafură din Haifa (Israel), unde femeile din comunităţile arăbeşti şi evreieşti îşi împărtăşesc diferenţele şi îşi povestesc opiniile despre politică, istorie şi iubire şi “În spatele uşilor închise”, un film emoţionant despre victimele violenţei domestice.

 

Seria de documentare se încheie cu povestea lui Kisilu (“Mulţumesc pentru ploaie”), un fermier kenyan, pe care îl vedem transformându-se dintr-un simplu tată într-un lider comunitar şi activist pe scena mondială în probleme de ţin de schimbările climatice şi cu “Attenborough şi Dinozaurul gigantic”, o anchetă medico-legală despre ceea ce pare a fi cel mai mare animal terestru cunoscut vreodată.

 

 

 

Iată programul complet (toate proiecțiile încep la ora 20):

 

sâmbătă, 26 mai: Copiii războiului din Gaza / Children of the Gaza War

duminică, 27 mai: Atacând diavolul / Attacking the Devil

sâmbătă, 2 iunie: Versus: viața și filmele lui Ken Loach / Versus: the Life and Films of Ken Loach

duminică, 3 iunie: În mintea lui Einstein: enigma spațiului și a timpului / Inside Einstein’s Mind: the Enigma of Space and Time

sâmbătă, 9 iunie: Deasupra lavoarului / Women in Sink

duminică, 10 iunie: În spatele ușilor închise / Behind Closed Doors

sâmbătă, 16 iunie: Mulțumesc pentru ploaie / Thank You for the Rain

duminică, 17 iunie: Attenborough şi Dinozaurul gigantic / Attenborough and the Giant Dinosaur

 

msnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare