LE-A REUȘIT – După două tentative eșuate, conducerea Primăriei Târgu Mureș a reușit, în sfârșit, să-l numească la conducerea Grădinii Zoologice pe Szánthó János

GRĂDINA ZOOLOGICĂ TÂRGU MUREȘ. După două tentative eșuate (pe motiv că erau cu încălcarea legii, iar concursurile pentru post au fost anulate în instanța de judecată – postul fiind ocupat la acel moment, de Horațiu Gorea, aflat în concediu de odihnă), conducerea Primăriei Târgu Mureș l-a numit luna trecută la conducerea Grădinii Zoologice pe Szánthó János Csaba, originar din Târgu Mureș, absolvent al Liceului Agricol din Târgu Mureș (1980 – profil Zootehnist – mecanizator) și al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (1986 – licență în zootehnie). Numirea a fost anunțată oficial în 4 octombrie 2021.

 

Szánthó este fostul mentor al Zoo Mureș din partea Asociației Europene a Grădinilor Zoologice și a Acvariilor (EAZA – unde este membru al comitetului tehnic și coordonator al Programului de cercetare/conservare privind Ursul polar – Ursus maritimus), în perioada de preaderare a parcului zoologic din localitate la EAZA. S-a specializat de mai mulți ani în coordonarea unor programe zoologice, din posturile de curator și director adjunct (din 1996) al Grădinii Zoologice (Sóstó Zoo) din Nyíregyháza (Ungaria) și din 2006 a fost curator șef al Grădinii Zoologice (Artis Royal Zoo) din Amsterdam  (Olanda).

 

După terminarea facultății din Cluj-Napoca, Szánthó a fost repartizat la o unitate zootehnică din Giurgiu, dar a decis să se stabilescă în Ungaria unde a lucrat până la căderea regimului comunist ca muncitor într-o fabrică de conserve. Ulterior, și-a trimis CV-ul unor grădini zoologice din Ungaria (unde s-a căsătorit, cu o olandeză) și așa a ajuns să lucreze la Sóstó Zoo din Nyíregyháza, pe care a reanimat-o aducând animale (lama, canguri, girafe, antilope, foci, rinoceri etc.) de la grădinile zoologice din Olanda (îndeosebi de la Emmen).

 

Printre primele decizii luate din postura de șef al Zoo Târgu Mureș: achiziția unui termoscaner pentru animale (costă vreo 20.000 de euro/100.000 lei). Să le verifice de COVID-19.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare