Makkai Grigore

MAREA EJECTARE – Stenograma și culisele eliminării de UDMR a propriului viceprimar din Târgu Mureș, Grigore Makkai

CAZUL MAKKAI. Târgu Mureș a rămas cu un singur viceprimar în structura administrativă a municipiului reședință de județ, după ce UDMR și-a eliminat din funcție propriul viceprimar, pe Grigore “Gergely” Makkai, cel pe care tot organizația etnicilor maghiari l-a postat acolo, în urmă cu 2 ani. Decizia a beneficiat de sprijinul POL, PSD și parțial PNL, adică al tuturor partidelor reprezentate în forul deliberativ al orașului.

 

Culisele eliminării

 

De regulă, în lumea murdară a vieții politico-administrative adevărurile sunt greu de acceptat. Unul dintre acestea: Grigore Makkai, un veteran al UDMR care s-a prezentat ca fiind “membru al formațiunii de aproape 30 de ani, fost deputat, aflat la al treilea mandat în Consiliul Local Târgu Mureș și de 2 ani viceprimar”, a mimat că nu înțelege că postul de viceprimar este unul eminamente politic, că nu l-a moștenit și nici nu l-a câștigat la loterie, ci a fost propulsat acolo chiar de cei care, după un timp, au decis că nu le mai servește propriilor interese.

 

Makkai a fost eliberat din funcția de viceprimar așa cum a și fost numit: în urma unei decizii eminamente politice, cu implicații electorale, pentru că așa au dorit decidenții UDMR. Motivul nefardat este că în cei 2 ani petrecuți în clădirea din Piața Victoriei nr. 30, Makkai s-a talibanizat, adică a dezvoltat o intoleranță la interesele grupării care l-a gratulat cu funcția bine plătită din bani publici, devenind mai degrabă un executant al directivelor primarului Dorin Florea, chiar și atunci când acestea prejudiciau UDMR.

 

Sigur, varianta oficială e că Makkai nu s-a ocupat de chestiuni importante ale administrației urbei (sociale, de infrastructură etc.), mergând, pe bani publici, într-o excursie excentrică (în Coreea de Sud, pentru a antama pacea planetară) și creând astfel deservicii bugetului local și credibilității UDMR în ochii propriului electorat – numai că-n acea excursie excentrică a fost și consilierul UDMR Bakos Levente, care n-a fost sancționat în niciun fel, argument al dublei-măsuri în tagma UDMR.

 

Pe plan politico-electoral, UDMR pozează (fals) într-o formațiune (pentru că nu-s partid politic) echidistantă, sobră, echilibrată. În fapt, din foarte multe puncte de vedere, nu e nicio diferență între ei și partidele românești tradiționale, principalul deziderat fiind câștigarea cu orice preț a cât mai multe beneficii administrative (istoria politică post-decembristă oferă multiple argumente în acest sens).

 

Deci, fără a o scoate pe UDMR albă-ca-zăpadă, pentru că ar fi fals, să ne îndreptăm atenția spre Makkai. El a ales să iasă urât de pe scena administrativă locală, recțiile ante și post eliberare din funcție fiind nedemne – chiar dacă unele argumente ale sale aveau acoperire în realitate, tardivitatea cu care le-a deconspirat și adevărul selectiv (a deconspirat doar fapte care se repercutau direct exclusiv asupra colegilor săi politici, nu și a șefilor administrativi) au știrbit din impactul public.

 

Makkai a scris o scrisoare pentru presa locală maghiară (la care a anexat o lungă explicație în limba română) în care a demontat juridic motivele invocate de UDMR pentru eliberarea sa din funcție, iar în discursul de adio din forul deliberativ i-a martelat pe colegii săi care urmau să voteze conform ordinului de partid, și-a criticat șefii politici, s-a jurat pe Biblie că a respectat jurământul, a fost cameleonic studiat trecând printr-o multitudine de stări (calm, temperamental-isteric, critic, acuzator, răzbunător, rugător). Iată discursul său…

 

Stenograma unui discurs răzbunător

 

“Am trăit o mare rușine, atunci când la o ședință a fracțiunii UDMR din Consiliul Local, contrar statutelor organizației, am fost dat afară fiind că s-a discutat problema mea. (…) După ce îmi țin discursul, am să părăsesc sala și am să aștept rezultatul votului în biroul meu. (…)

 

Semnatarii proiectului sunt obligați să arate buletinul de vot liderului de grup și unui domn care este aici din partea organizației județene a UDMR-ului – nu mai înțeleg de ce este secret votul atunci -, voi arăta și eu votul domnului consilier Csiki (n.mea, arată o coală A4 pe care e înscrisă suma 99.499 lei).

 

Pentru cei care nu știu ce înseamnă aceste cifre, vă spun că înseamnă un prejudiciu creat bugetului local al municipiului Târgu Mureș de către Liceul cu Program Sportiv Sasz Adalbert, director Csiki Zsolt (foto mic stânga), consemnat în raportul de audit financiar din 2017 și dispus spre recuperare de Camera de Conturi Mureș. Acțiunea de recuperare a fost admisă și de Judecătoria Târgu Mureș în urmă cu două zile… (n.red., Makkai știa de acest caz din 2017, dar l-a ascuns opiniei publice, spre deosebire de msnews care l-a consemnat ca atare AICI).

 

… (n.mea, e întrerupt de Bakos Levente, președinte de ședință, dar Makkai susține că vrea să arate “caracterul oamenilor care judecă, care spânzură și taie în Consiliul Local”). I-am arătat buletinul meu de vot domnului Csiki care este co-autorul și primul semnatar al referatului de excludere a mea. Este fostul lider UDMR schimbat din funcție pentru atitudini antisociale și repus în funcția de lider de noua stăpânire autoimpusă a UDMR Târgu Mureș.

 

Este consilierul care nu a depus niciun raport de activitate de când este în funcție, a fost în cele mai multe deplasări în străinătate fără să depună vreun raport de deplasare, este președintele comisiei care face și desface bugetul orașului deși nu are nicio pregătire profesională.

 

Au dreptul să arunce cu piatra cei care au servit cauza orașului, nu cei care prin activitatea lor aduc prejudicii bugetului orașului de mii de lei. Ca membru UDMR cu o vechime de aproape 30 de ani, fost deputat în Parlament, la al treilea mandat în Consiliul Local, de 2 ani viceprimar, mă întreb dacă un asemenea om mai poate fi membru UDMR, consilier, lider de grup, președintele comisiei de buget, director?”.

 

Apoi, Makkai, care și la finalul activității sale în forul urbei a încălcat regulamentul prin acest discurs fluviu și acuzator, l-a acuzat și pe Bakos că i-ar fi recunoscut, în biroul său, că a semnat “acest mizerabil act, fără să citească”. Într-o tentativă lacrimogenă (prost pusă în scenă), Makkai a înșfăcat o Biblie și a jurat că și-a respectat jurământul de la învestire. Și că a activat pentru binele orașului, nu a unor interese de grup.

 

 

După discurs…

 

… așa cum a promis (și cum a anticipat msnews AICI), Makkai nu a votat pentru eliberarea sa din funcția de viceprimar și s-a dus “la el în birou”, unde a așteptat previzibilul verdict.

 

Beneficiind de lipsa acuzatorului Makkai, Csiki a încercat (foarte slab) să se apere, zicând că Makkai “a intrat în chestii personale”. Păi, ce „chestie personală” este prejudicierea bugetului orașului chiar de instituția condusă de președintele Comisiei de Buget-Finanțe? Makkai, repet, a avut 100% dreptate în cazul Csiki, dar tardivitatea și momentul ales, a știrbit din impactul pe care ar fi normal să-l aibă o asemenea faptă.

 

În fine, din cei 20 prezenți, cu excepția celor 3 dizidenți PNL pro-Florea (unul a lipsit), toți ceilalți 17 au votat pentru demiterea lui Makkai (denumirea corectă a faptei este eliberarea din funcția de viceprimar). “Hotărârea a fost adoptată”. Deci, UDMR și-a asigurat voturile PSD-ului, în schimb urmând să mai dezbată cum să facă rectificarea bugetului să fie bine, adică să nu se creeze probleme majore. Aceasta însă nu e o problemă, primarul Florea semnând și cu o zi înaintea acestei promisiuni alte noi contracte în care plata majoritară se face din credite angajament, adică din bugetul anului viitor (care a fost deja stors de strategia autocrată a edilului).

 

Cât despre Makkai, probabil nu va părăsi administrația, va contesta decizia în contencios, pentru că reacțiile sale converg spre ideea că este genul de om care se leagă cu odgonul de scaun/funcție. În caz că nu va avea câștig de cauză, poate că Florea îi va oferi un post de consilier personal, să rămână neștirbit sudata tripletă Florea & Maior & Makkai.

 

Cătălin VISCHI

1 comment
  1. Se pare ca postul de primar si viceprimar este foarte rentabil in Romania.Alesii se agata de el cu ghearele ca in filmele animate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare