Monica Tatoiu – dezbatere privind plata cu bani cash; opinii contradictorii și noile reglementări

LEGISLAȚIE. Noua lege care urmează să intre în vigoare la 1 noiembrie 2023 și care limitează plățile cu bani cash a provocat o serie de dezbateri și opinii contradictorii în societatea românească. Printre vocile care s-au ridicat împotriva acestei măsuri se numără și cea a Monicăi Tatoiu, o personalitate bine-cunoscută în lumea afacerilor, care s-a arătat extrem de nemulțumită de eliminarea banilor cash.

Într-un interviu acordat postului România TV, Monica Tatoiu a subliniat că, deși deține un doctorat în matematică, plata cu cardul îi cauzează numeroase probleme și că există mulți români care nu au carduri bancare. Aceasta a menționat că noile măsuri nu iau în calcul situațiile în care apar probleme tehnice, cum ar fi lipsa conexiunii sau căderile de curent electric, care ar putea duce la blocaje în procesul de plată.

Un alt punct de vedere similar a fost exprimat și de către o comerciantă dintr-o piață din București, care a observat că mulți bătrâni se bazează în continuare pe plățile cu bani cash. Ea a subliniat că oamenii trebuie să aibă opțiunea de a plăti cu bani cash, mai ales când vine vorba de sume mici.

Conform noilor reglementări, plățile cu numerar sunt limitate la 1.000 de lei, iar sumele care depășesc această sumă trebuie plătite prin card sau tranzacții bancare. De asemenea, între persoane juridice și fizice, limita este de 5.000 de lei. Aceste măsuri au fost introduse cu scopul de a reduce evaziunea fiscală și de a face plățile mai transparente. Totuși, specialiștii susțin că această limitare va fi dificil de aplicat, având în vedere că aproximativ 40% dintre români nu dețin carduri bancare. Mulți dintre aceștia își primesc veniturile în numerar, cum ar fi pensiile sau salariile.

În plus, în mediul rural, folosirea cardului este mai rară, și aceasta ridică o serie de întrebări cu privire la aplicabilitatea noilor reglementări, mai ales în magazinele și piețele din sate.

Astfel, dezbaterea privind utilizarea banilor cash sau a cardurilor bancare rămâne una intensă, iar opinii precum cele ale Monicăi Tatoiu subliniază importanța găsirii unui echilibru în implementarea noilor măsuri pentru a ține cont de nevoile tuturor cetățenilor. Aceasta este o temă de interes pentru societatea românească și va fi urmărită cu atenție în lunile următoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare