Aurel Pantea, Vasile Dan

OPERA OMNIA – Un sat din județul Mureș, singurul loc din țară cu doi laureați ai Premiului Național de Poezie: Aurel Pantea (2017) și Vasile Dan (2020)

APRECIERE. Poetul, eseistul şi publicistul Vasile Dan (73 de ani) a fost desemnat de un juriu condus de Nicolae Manolescu (președintele Uniunii Scriitorilor din România) câştigător al celei de-a XXX-a ediţii a Premiului Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” – Opera Omnia, anunțul fiind făcut de preşedintele Fundaţiei Culturale “Hyperion – Caiete Botoşănene”, Gellu Dorian. Conform regulii, Vasile Dan va primi trofeul anului 2020 şi titlul de cetăţean de onoare în cadrul unei gale care urmează să fie organizată pe 15 ianuarie 2022, la Botoşani.

 

Vasile Dan s-a născut la 8 mai 1948 în comuna Chețani (jud. Mureș), a absolvit școala gimnazială din sat, apoi Liceul „George Barițiu” din Cluj și studiile universitare la Facultatea de Filologie din Oradea (1972) și Facultatea de Ziaristică din București (1985).

 

A fost profesor de limba și literatura română în satul mureșean Milășel (com. Crăiești), instructor cultural (la Lipova), redactor la revista „Vatra” din Târgu Mureș, bibliotecar la Biblioteca Medicală din Arad. Din 1990 conduce revista de cultură „Arca”, al cărei fondator este, fiind și preşedinte al filialei din Arad al Uniunii Scriitorilor din România, dar şi membru al Consiliului de Conducere a al Uniunii Scriitorilor din România.

 

Vasile Dan este cel de-al doilea poet mureșean din satul Chețani câștigător al Premiului Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” – Opera Omnia, după ce, în urmă cu 3 ani, Aurel Pantea (acum în vârstă de 69 de ani) câștiga cea mai prestigioasă distincție care onorează poeții din România – el este conferenţiar universitar doctor la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia și este convins că “vocaţia poetică este o fatalitate căreia nu i te poţi opune”.

 

Vasile Dan a debutat cu volumul “Priveliştile” (versuri, 1977), pentru care a primit Premiul de debut al editurii Facla, de-a lungul timpului fiind premiat cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România (2015, pentru volumul de poezie “Lentila de contact”). Vasile Dan a fost decorat pentru realizări artistice şi promovarea culturii de doi președinți ai României cu Ordinul Național pentru Merit (în grad de Ofițer, în 2000, de Emil Constantinescu, și în grad de Cavaler, în 2010, de Traian Băsescu).

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare