Primul scaner din lume care poate detecta cancerul de piele invizibil pentru ochiul uman – “Skinometer”

SĂNĂTATE. Primul scaner din lume capabil să detecteze cancerul de piele invizibil pentru ochiul uman a fost inventat pentru a îmbunătăți diagnosticarea și a accelera intervențiile chirurgicale.
 
Profesorul Joe Hardwicke, chirurg consultant în chirurgie plastică și reconstructivă la Spitalul Universitar Coventry din Marea Britanie, spune că această dezvoltare este “foarte interesantă”:
“Unele cancere de piele se pot afla sub pielea pe care nu o putem vedea, așa că, atunci când le îndepărtăm chirurgical, ocazional poate rămâne o mică parte în urmă. Speranța cu această tehnologie este că putem fi mai exacți în operațiile noastre și putem îndepărta mai multe cancere din prima ocazie.”
 
În prezent, trebuie prelevate și examinate mai multe probe de piele în timpul unei proceduri pentru a ne asigura că toate celulele canceroase sunt îndepărtate – dar utilizarea scanerului de piele ar trebui să reducă semnificativ timpul de intervenție chirurgicală.
 
Skinometer utilizează impulsuri de lumină din partea terahertz a spectrului luminos, care lovesc suprafața pielii și ricoșează.
Formele de undă ale luminii reflectate arată cât de departe s-a răspândit cancerul sub piele.
 
Se preconizează ca Skinometer ar putea fi utilizat în termen de cinci ani și, în cele din urmă, să fie disponibil în cabinetele medicilor de familie.
 
Există posibilitatea ca acesta să ajute și la depistarea cancerului de colon.
Și, prin măsurarea exactă a nivelului de umiditate, se speră că ar putea fi folosit pentru a dezvolta creme solare specifice pentru diferite tipuri de piele.
 
Proiectul a fost finanțat de Engineering and Physical Sciences Research Council, cu sprijin suplimentar din partea Cancer Research UK.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare