Recunoașterea meritelor domnului Valentin-Constantin Bretfelean: un ambasador al relațiilor bilaterale

RECUNOAȘTERE. Domnul Valentin-Constantin Bretfelean, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Mureș, a fost recunoscut și apreciat pentru eforturile și contribuțiile sale de-a lungul ultimilor 15 ani în ceea ce privește promovarea relațiilor speciale dintre municipiul Târgu Mureș și județul Mureș, pe de o parte, și Pretura Sectorului Râșcani și Primăria orașului Chișinău, pe de altă parte. Această recunoaștere vine în contextul Hramului Orasului Chisinau, sărbătorit în fiecare an la data de 14 octombrie.

Domnul Valentin-Constantin Bretfelean a avut un rol crucial în inițierea, menținerea și promovarea acestor relații deosebite între entitățile administrative menționate. Începând cu anul 2008, domnia sa a ocupat diferite funcții, cum ar fi director în Primăria Târgu Mureș (oraș înfrățit atât cu Pretura Râșcani, cât și cu orașul Chișinău), prefect al județului Mureș, consilier de stat în Cancelaria Primului Ministru al Guvernului României și, ulterior, consilier județean al Consiliului Județean Mureș.

Unul dintre aspectele notabile ale contribuției sale este implicarea activă în promovarea valorilor culturale ale chisinauanilor în România și menținerea unor relații în domenii precum administrația, arta și cultura, biblioteconomia, învățământul liceal și universitar, sfera academică și cea medicală.

Valoarea donațiilor sale constante, cum ar fi cele peste 3000 de volume de carte oferite Bibliotecii Târgu Mureș din Chișinău, demonstrează angajamentul său în sprijinirea educației și culturii. De asemenea, a fost unul dintre principalii promotori și contribuitori la inființarea Bibliotecii Târgu Mureș din Chișinău, oferind donații constante și donând timp pentru a ajuta la dezvoltarea acestor instituții culturale.

Un alt moment semnificativ în activitatea domnului Bretfelean a fost prelegerea intitulată “Instituția Poliției Locale în România. Studiu de caz: Poliția Locală a Municipiului Târgu Mureș, România” susținută la Institutul de Științe Administrative din Republica Moldova la 13 octombrie 2012. Această lucrare a fost publicată în Caietul Științific nr. 6 și a avut un impact semnificativ în domeniul administrației publice.

Domnul Valentin-Constantin Bretfelean a sprijinit financiar și a organizat mai multe spectacole artistice cu participarea artiștilor din Chișinău. Unul dintre cele mai notabile evenimente a fost recitalul susținut de Cristofor Aldea-Teodorovici, însoțit de orchestra sa.

De-a lungul anilor, acest om dedicat a fost corespondentul principal din Târgu Mureș al activităților comune organizate în cadrul înfrățirilor menționate mai sus. A oferit sprijin ca gazdă, ghid și legătură pentru peste 30 de delegații din Chișinău care au efectuat vizite la Târgu Mureș cu ocazia zilelor municipiului și a schimburilor de experiență în domeniul educației, administrației, ordinii publice și biblioteconomiei.

Ca ministru secretar de stat în Cancelaria Primului Ministru al României, domnul Bretfelean a inițiat un proiect împreună cu prof. univ. dr. Sergei Suman, director medical al Centrului Medical al Medicinei de Urgență Prehospitaliere din Republica Moldova. Acest proiect vizează crearea unui Centru de Pregătire a Cadrelor de tip SMURD la Chișinău și este în stadiu avansat de implementare.

Cu toate dificultățile și provocările întâmpinate pe parcursul celor 15 ani, domnul Valentin-Constantin Bretfelean a acționat constant pentru a menține aceste relații bilaterale de comunicare și colaborare. Recunoașterea meritelor sale în ceea ce privește promovarea relațiilor speciale dintre Târgu Mureș și Chișinău este un act de apreciere binemeritat și relevă angajamentul său de durată în această relație specială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare