România digitalizează patrimoniul cultural: E-Patrimoniu

DIGITALIZARE. În era digitală în continuă evoluție, Ministerul Culturii, sub îndrumarea ministrului Raluca Turcan, anunță un nou program dedicat conservării și promovării patrimoniului cultural al țării: E-Patrimoniu. Această inițiativă marchează un pas important în direcția digitalizării, oferind accesibilitate și modernitate în prezentarea și perpetuarea valorilor culturale românești.

România, un pas înainte în digitalizare

Prin intermediul programului E-Patrimoniu, România își asumă un proces amplu de digitalizare a patrimoniului cultural imobil, cu scopul clar de a-l aduce în era digitală, facilitând astfel accesul publicului larg la aceste resurse culturale inestimabile. Această inițiativă urmărește nu doar conservarea și protejarea, ci și promovarea și valorificarea patrimoniului cultural într-un format modern și accesibil.

O colaborare europeană pentru susținerea culturii

Fondurile necesare pentru implementarea acestui program vor proveni din surse europene, evidențiind astfel o colaborare fructuoasă între autoritățile române și instituțiile europene în sprijinul culturii. Această colaborare transfrontalieră subliniază importanța pe care Europa o acordă conservării și promovării diversității culturale.

Oportunitate pentru tineri și noua generație

Raluca Turcan evidențiază faptul că digitalizarea patrimoniului cultural poate fi un factor esențial în atragerea tinerilor către valorile culturale naționale. Integrarea componentei digitale în prezentarea patrimoniului cultural poate oferi oportunități semnificative pentru accesul noii generații la cultura și istoria națională, facilitând astfel o mai bună înțelegere și apreciere a moștenirii culturale.

Ce presupune E-Patrimoniu?

Programul E-Patrimoniu își propune să creeze o platformă națională unitară pentru servicii publice digitale în domeniul patrimoniului cultural. Aceasta va oferi acces facil la o gamă diversificată de servicii și informații, inclusiv eliberarea avizelor de intervenție, autorizațiilor de cercetare arheologică sau certificatelor de acreditare experți, toate disponibile online.

Prin digitalizarea patrimoniului cultural imobil al României, se va realiza o creștere semnificativă a vizibilității acestuia, permițând publicului să exploreze și să descopere bogăția și diversitatea culturală a țării. De asemenea, o hartă turistică interactivă, cu monumente și informații detaliate accesibile prin intermediul codurilor QR, va oferi vizitatorilor o experiență completă și interactivă în cunoașterea patrimoniului cultural.

Implementarea și finanțarea

Ministerul Culturii va accesa o finanțare europeană în valoare de 45 de milioane de euro, prin două proiecte europene aferente exercițiului financiar 2021-2027. Primul pas în implementarea acestui proiect a fost deja făcut prin deschiderea unui apel de finanțare pentru unul dintre aceste proiecte, iar al doilea proiect urmează să fie lansat în a doua jumătate a acestui an, cu o durată de aproximativ doi ani.

În concluzie, E-Patrimoniu reprezintă nu doar o investiție în conservarea și promovarea patrimoniului cultural al României, ci și un angajament ferm către digitalizare și modernizare, pregătind terenul pentru o mai bună înțelegere și apreciere a moștenirii culturale pentru generațiile viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare