Transformări în apărare: militari voluntari, pregătire și perspective pentru siguranța națională

ARMATĂ. Armata Română dorește să recruteze tineri români cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani pentru a deveni militari voluntari în termen, oferindu-le o indemnizație de 9.000 de lei la finalul perioadei de pregătire.

Noul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a atras atenția asupra unei posibile poziții delicate a României în cazul în care Rusia învinge Ucraina, susținând reintroducerea serviciului militar și pregătirea unei noi categorii de personal, respectiv militari voluntari în termen.

Dezbaterile privind aceste propuneri au stârnit reacții în Parlament, iar premierul Marcel Ciolacu, deși recunoaște importanța securității, consideră că declarațiile șefului Statului Major au depășit o limită.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a subliniat necesitatea formării de rezerve pentru Armata Română, dat fiind declinul numeric al acesteia de la 320.000 la 80.000 de oameni.

Propunerea oficială constă în introducerea unei noi categorii de personal, respectiv militari voluntari în termen, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care să beneficieze de programe de pregătire militară de bază, oferindu-le cazare gratuită, asistență medicală și o indemnizație la finalizarea pregătirii.
Cu toate acestea, ministrul a exclus reintroducerea serviciului militar obligatoriu și a subliniat că România nu se află în pericol iminent de război, ci necesită o pregătire constantă și oameni pregătiți în cazuri de urgență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare