Românii se arată deschiși să modifice stilul de viață în favoarea obiceiurilor sustenabile

STUDIU. Asociația CIPRA (Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză) a lansat un nou raport de cercetare, realizat în parteneriat cu Reveal Marketing Research, pentru a analiza conceptul de sustenabilitate și impactul său asupra vieții românilor. Acest studiu oferă o perspectivă asupra percepțiilor, obiceiurilor și preocupărilor legate de sustenabilitate ale populației din România.

Rezultatele cercetării indică faptul că dimensiunea ecologică a sustenabilității este prioritară în percepțiile românilor, depășind semnificativ preocupările legate de impactul social sau economic. Principalele acțiuni sustenabile identificate în urma sondajului includ:

1. Economisirea resurselor de apă, electricitate și gaz (61%).
2. Colectarea separată a deșeurilor (60%).
3. Educația ecologică a copiilor (50%).
4. Achiziționarea de produse ecologice, organice sau cu ambalaje reciclabile (49%).

Raportul relevă, de asemenea, aspectele-cheie legate de schimbarea stilului de viață pentru a integra comportamente sustenabile. Acestea includ:

1. Creșterea activităților sportive în rutină (36%), cu un interes mai ridicat în rândul Generației Z.
2. Adoptarea unor obiceiuri mai sănătoase legate de somn (o treime dintre respondenți).
3. Crearea unui echilibru între viața personală și cea profesională (interes mai scăzut în rândul Generației Z).
4. Modificarea stilului alimentar pentru a îmbrățișa obiceiuri sustenabile (64% dintre maturii fără partener și 67% dintre seniori și pensionari).
5. Alocarea de bani pentru achiziții necesare (32% dintre respondenți).

Studiul s-a desfășurat online și a cuprins un eșantion reprezentativ pentru populația cu vârsta de 18 ani și peste din România, utilizatori de internet. Eșantionul a inclus 1,015 de respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este de +/- 3,1% la un nivel de încredere de 95%. Rezultatele complete ale studiului sunt disponibile pe site-ul Asociației CIPRA, în secțiunea “Studii.” Această cercetare oferă o imagine detaliată a percepțiilor și intențiilor românilor în ceea ce privește sustenabilitatea și poate fi utilizată pentru a ghida inițiativele și politicile legate de mediu și dezvoltare durabilă în țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare