Nero și Tas

SALVATORI PATRUPEZI – Tas și Nero, cei doi câini de salvare din avalanșă ai Salvamont Mureș, merg pe Transfăgărăşan să-și reconfirme brevetul

CÂINI DE AVALANȘĂ. În România, corpul de conductori pentru câini de avalanşă este format din 17 unităţi canine de avalanşă, din 12 judeţe. Două dintre aceste unități canine acreditate pentru intervențiile de căutare a persoanelor surprinse în avalanșă fac parte din Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Mureș: câinele Tas (Tas von Grof Box, 6 ani, rasa Hollandse Herdershond – Ciobănesc Olandez) și conductorul său Kovács Zoltán Róbert (primul echipaj brevetat din județ, din 2017) și câinele Nero (rasa Labrador Retriever, 3 ani) și conductorul său Ferenczy István Károly (brevetat în martie 2020).

 

Kovács Zoltán Róbert și Tas Ferenczy István Károly și Nero

 

Pentru a obține brevetul/acreditarea, câinii de avalanșă trebuie să treacă mai multe examene/probe eliminatorii, examenul final constând într-o misiune de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă pe o suprafaţă de 2 hectare, după care să se retragă în siguranţă. La acest examen, probele de acces includ schiul de tură, rapelul pe stâncă şi/sau gheaţă, precum şi alte situaţii care pot fi întâlnite în timpul unei acţiuni de salvare.

 

Pe lângă capacităţile de căutare în zăpadă, un câine de avalanșă trebuie să ştie să se deplaseze în tandem cu salvatorul când acesta este pe schiuri, să coboare cu el în rapel sau pe tiroliană, să stea pe mijloacele de deplasare motorizate (ATV sau snowmobil), să nu fie agresiv etc. Deci, nu-i tocmai simplu să devii câine de salvare din avalanșă :).

 

Conform legislației, toate unităţile canine de avalanşă brevetate în România trebuie să fie reconfirmate anual (această reconfirmare/examen este obligatoriu pentru menţinerea statutului operaţional al unităţii canine). În acest început de lună, Tas și Nero, câinii de avalanșă ai salvamontiștilor mureșeni, merg la examenul de reconfirmare pe Transfăgărăşan, în Munții Făgăraș, la o altitudine de 1.700 de metri, acolo unde Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) organizează Stagiul Naţional de Formare al Unităţilor Canine de Intervenţie la Avalanşă.

 

În timpul în care nu sunt angrenați în misiuni de salvare, câinii de salvamont sunt antrenați pentru a nu-și pierde abilitățile (de pildă, anul trecut, cele două echipe canine al Salvamont Mureș au efectuat 18 de antrenamente specifice de căutare pe perioadă de iarnă și de vară – de asemenea, în anul 2020 echipele canine din județul Mureș au fost alertate de 8 ori la intervenții de căutare/salvare).

 

Scurtă cronologie a câinilor de căutare-salvare

 

1978: Mihai Sârbu, șeful Salvamont Sinaia, împreună cu câinele Bari, fac prima demonstrație de căutare-salvare (la Școala de irnă de la Bâlea lac). Sârbu a fost primul român cate a încercat să stabilească un sistem de brevetare a câinilor de avalanșă. Încercarea a eșuat din mai multe motive (explicate astăzi de salvamontiști prin: alegerea unei rase nepotrivite, lipsa unui sistem de etapizare în pregătire, lipsa de informații dinspre sisteme funcționale).

 

2013: Helios, un pui din rasa Border Collie,devine oficial primul câine de avalanșă din România. El a fost primit de Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș, de la departamentul de salvamont din Savoia (Franța), a parcurs cu succes etapele de pregătire și examenul final și a devenit prima unitate canină de avalanșă non franceză brevetată în Franța. În acest an, Sănduloiu a anunțat că fiica lui Helios, Loca, va obține brevetul și Helios va fi pensionat, după o activitate de 7 ani în slujba salvării de vieți.

 

2015: Ion Sănduloiu, șef al comisiei de avalanșă din cadrul ANSMR, pune bazele sistemului de brevetare pentru câini de avalanță și au loc primele cursuri de pregătire, fiind brevetată prima unitate canină de avalanșă formată în sistemul românesc.

 

2016: sunt brevetate alte 5 unități canine, iar România participă la cursuri de pregătire în Italia și Norvegia și susține demonstrația practică la Congresul Internațional de Salvare Montană – CISA IKAR din Bulgaria, unde au participat 84 de organizații naționale de salvare montană (în cadrul congresului Sănduloiu prezintă lucrarea “Cum să construiești o școală de câini de avalanșă”, extrem de apreciată de specialiști.

 

• 2017: sunt brevetate încă 3 unități canine de avalanșă (printre care și Tas & Kovács Zoltán Róbert – primul echipaj din județul Mureș), capacitatea de intervenție la nivel național ajungând la 9 conductori și 10 caini specializați (de la structurile Salvamont din Alba, Argeș, Bacău, Caraș-Severin, Gorj, Mureș, Sibiu și Neamț).

 

• 2019: este promulgată Legea nr. 253 privind câinii salvamont (aceasta aduce precizări foarte importante privind activitatea Serviciului, respectiv a echipei canine).

 

• 2020: este brevetat al doilea echipaj de salavare mureșean: câinele Nero și conductorul său Ferenczy István Károly. În acest moment, corpul de conductori pentru câini de avalanşă din România este format din 17 unităţi canine de avalanşă, din 12 judeţe.

 

@ Foto: Salvamont Mureș

 

Cătălin VISCHI, Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare