Sfântul Ştefan, primul martir al bisericii, celebrat pe 27 Decembrie: Tradițiile românilor pentru această zi

SĂRBĂTOARE. Sfântul Ştefan, primul care a vestit și a mărturisit credința în Hristos, devenind primul martir al Bisericii, este sărbătorit de creștini pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun.

Sfântul Ştefan este considerat primul care a vestit și a mărturisit credința în Iisus Hristos, iar pentru aceasta a fost ucis cu pietre. De origine iudeu, Sfântul Apostol și Arhidiacon Ştefan a fost unul dintre cei șapte diaconi aleși de către Sfinții Apostoli din Ierusalim. Sfântul Ştefan a ajutat la împărțirea zilnică a bunurilor, în special a hranei. El s-a bucurat de întâietate în rândul diaconilor, fiind socotit arhidiacon. Numele său este însă de origine greacă, însemnând “coroană”. Sfântul Ştefan era un bun cunoscător al Vechiului Testament, precum și al învățăturilor lui Iisus Hristos. El a fost judecat de Sinedriu pentru blasfemie la adresa lui Moise și a lui Dumnezeu.

Tradiții de Sfântul Ștefan

Sfântul Ştefan a fost scos afară din cetate și omorât cu pietre, devenind astfel primul martir creștin. În timp ce era ucis, el a cerut iertare pentru cei care îl omorau. Potrivit tradiției, trupul său a fost înmormântat într-o peșteră de Gamaliel. Persoanele cu probleme de sănătate sunt încurajate să aducă în casă, în ziua Sfântului Ştefan, o icoană a acestuia. Se consideră că icoana Sfântului Ştefan este benefică pentru sporul casei și pentru sănătate, iar persoanele certate sunt încurajate să se împace. Desi nu există obiceiuri speciale pentru ziua Sfântului Ştefan, mulți îl respectă ca pe un sfânt patron, mai ales cei care poartă numele Sfântului şi care sărbătoresc astfel onomastica.

“Sfântul sărbătorit în a treia zi de Crăciun a fost primul care a vestit şi mărturisit credinţa în Hristos. Pentru credinţa lui a fost ucis cu pietre. În timp ce pietrele îl loveau, Ştefan se ruga pentru cei care le aruncau: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta.” Sacrificiul lui a dat roade imediat. Un tânăr care păzea hainele celor ce aruncau cu pietre a fost tulburat de moartea mucenicului. După întâlnirea cu Hristos pe drumul Damascului, tânărul, pe nume Saul, l-a urmat și a devenit Apostolul Pavel,” scrie Irina Nicolau în “Ghidul sărbătorilor româneşti.

Aproximativ 515.000 români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ştefan pe 27 decembrie. Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, este vorba despre 362.037 bărbați și 152.558 femei, având diverse prenume specifice acestei sărbători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare