Alexandru Tomescu

STRADIVARIUS – Alexandru Tomescu, cel mai cunoscut violonist român contemporan, concertează în Sighișoara

EVENIMENT. În 17 mai, de la ora 19, în Sala Mare de festivități a municipiului mureșean Sighișoara, Alexandru Tomescu, cel mai cunoscut violonist român contemporan, concertează cu vioara sa, Stradivarius Elder-Voicu, în cel de-al XI-lea Turneu Internațional Stradivarius „Balada, un secol de muzică”, eveniment în cadrul căruia vor avea loc 17 concerte în România și apoi va continua în străinătate (în Belgia, Franța, Italia, Spania, Suedia și SUA).

 

În acest an dedicat Centenarului Marii Uniri, alături de pianista Angela Drăghicescu și cu participarea extraordinară a Corurilor Naționale din programul Cantus Mundi și Corului de Copii Radio, Alexandru Tomescu prezintă, într-un spectacol cu durata de 70 de minute, cele mai valoroase și apreciate creații ale muzicii clasice românești dintr-un secol, aparținând lui Enescu, Porumbescu, Lipatti, Jora, Nottara, Olah, Capoianu și Chiriac.

 

Alexandru Tomescu a câștigat cele mai mari competiții muzicale ale lumii: de la Concursul „Paganini” sau „Marguerite Long-Jacques Thibaud”, la Concursul Internaţional de vioară „George Enescu”. Când a intrat în posesia viorii, a cărei denumire originală este „Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno 1702” – și care, de-a lungul timpului, a fost în custodia lui A. W. Lukens (New York), W. E. Hill & Sons, Charles F. Edler (Frankfurt), Hamma & Co. (Stuttgart), Henry Werro (Berna) și a marelui violinist român Ion Voicu -, Tomescu a promis că în cei cinci ani cât va cânta pe Stradivarius, sunetul acesteia va fi auzit de toți românii.

 

În 2013, în urma unui concurs național organizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Tomescu a câștigat dreptul de cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu (considerată una dintre cele mai frumoase și bine conservate viori Stradivarius din lume) pentru încă cinci ani.

 

msnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare