Foto: Cristina GÂNJ (Bristena)

TEATRU – În Târgu Mureș, satira „Mihai Viteazul”: „un spectacol de neratat despre un erou de neuitat”

SPECTACOL. Dacă aveți peste 14 ani, aflați că luni, 25 februarie, de la ora 19, în sala Ansamblului Mureșul din Târgu Mureș, Teatru 3G sunteți invitați la nouă reprezentație a spectacolului „Mihai Viteazul”, în regia lui Ándi Gherghe.

 

Piesa a fost tradusă în limba română de Sándor László, iar scenele în limba germană au fost traduse de Elise Wilk, la spectacol aducându-și aportul actorii Sebastian Marina, Alexandru Franceanu, George Bîrsan, Laura Mihalache, Raisa Ané, Stefan Roman, Cristi Bojan, Szabó János Szilárd, Narcis Zamfir, Károly Kovács și Benedek Botond.

 

Biletele pot fi achiziționate de la Agenția de Bilete a Palatului Culturii (deschisă după următorul program: marți-vineri, între orele 9-15 și sămbătă-duminică, de la ora 9 la 14) și de la BackStage, dar și online, de pe biletmaster.ro.

 

Piesa și controversele

 

Székely Csaba, pornind de la date și documente istorice, având acces atât la istoriografia de limbă maghiară cât și la cea de limbă română, reface povestea voievodului Mihai Viteazul într-o cheie satirică, păstrând o structură clasică a textului. În spectacolul „Mihai Viteazul”, regizat de Andi Gherghe, ne vom întâlni cu un erou umanizat într-un registru comic, regizorul accentuând satira propusă de autor în cazul celorlalte personaje – boierii valahi, nobilii maghiari sau secuii.

 

Registrul vizual (decorul și costumele) propus de scenograful Bogdan Spătaru vine în sprijinul texului și al abordării regizorale, stârnind râsul spectatorilor. Astfel, satira se adresează deopotrivă gâlcevilor politice și felului în care ne scriem/rescriem istoria, fie că e vorba de evenimente de acum câteva secole, fie că vorbim de istoria recentă – foarte recentă.

 

Cum a fost viața lui Mihai Viteazul, o figură marcantă atât pentru istoriografia de limbă română cât și pentru cea maghiară? Și români și maghiari știm de Mihai Viteazul, știm că a fost un excelent conducător de oști, dar de aici lucrurile nu se mai „pupă”.

 

Avem un personaj istoric, mumă pentru unii, ciumă pentru alții, avem o serie de evenimente, esențiale pentru istoria românilor, mai puțin pentru cea a maghiarilor, dar importante deopotrivă pentru toți ardelenii. Și mai avem atâtea povești câți povestitori.

 

Poate mai cunoscut decât spectacolul, a devenit afișul realizat de Bogdan Spătaru, după un concept gândit împreună cu regizorul Andi Gherghe – asta după ce un membru al Adunării Obștești a încercat să-și facă un selfie în reflexia unui geam al Palatului Culturii, exact în dreptul afișului, apoi somând Teatrul Național Târgu Mureș și Primăria municipiului să cenzure afișul.

 

Gâlceava a ajuns chiar și în presa națională. Până la urmă, de ce nu, afișul e frumos, iar cei din Teatrul 3G cred că și lui Mihai Viteazul i-ar fi plăcut, pentru că, deși a fost un om dârz, avea totuși simțul umorului. Cam asta-i povestea, continuarea, pe 25 februarie, de la ora 19, când, vorba autorului, Szekely Csaba, sunteți așteptați la „un spectacol de neratat despre un erou de neuitat”.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare