UPDATE – Actorul Vlad Rădescu, Doctor Honoris Causa al Universității de Arte din Târgu Mureș: ceremonia de decernare, amânată din cauza sinuciderii actorului Sergiu Marocico (34 de ani) de la Teatrul Național Târgu Mureș

0
90
Vlad Rădescu

DECIZIE. Senatul Universității de Arte din Târgu Mureș a decis acordarea titlului de Doctor Honoris Causa actorului Vlad Rădescu, ceremonia de decernare a titlului fiind programată vineri, 10 iunie 2022, de la ora 12:00, în sala Teatrului Studio al Universității de Arte din Târgu Mureș.

 

Actorul Vlad Rădescu (69 de ani), originar din București, este absolvent al Institutului de Artă teatrală și Cinematografie (IATC – actuala Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”) promoția 1975. A activat la Târgu Mureș în perioada 1975-1994 (între 1990 și 1994 a fost director adjunct executiv al Teatrului Național din Târgu Mureș, iar în perioada 1987-1994 a fost cadru didactic asociat la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș).

În 1996 a câștigat concursul pentru postul de director general al Teatrului Nottara (instituție pe care a condus-o până în 2000). Din 2002 este director la Fundația Centrul Cultural European și conferențiar universitar drd., șef catedră, la Facultatea de Teatru a Universității “Spiru Haret” din București, devenită între timp Facultatea de Arte a aceleiași universități.

 

În 2013 a finalizat studiile doctorale la Universitatea de Arte din Târgu Mureș cu teza “Teatrul românesc și experiențele culturale postdecembriste”. În 2009, revinde în postul de director general interimar la Teatrul Național din Târgu Mureș – este destituit în octombrie 2010, dar în martie 2011 își recâștigă postul în instanță.

 

A jucat în mai multe producții cinematografice, printre care Ciprian Porumbescu (1973, rol principal), Cantemir (1975, căpitanul Petre), Pe aici nu se trece (1975, elev-ofițer Andrei Petrescu), Vlad Țepeș (1979), Ultima frontieră a morții (1979), Burebista (1980), Sing cowboy, sing! (1981), Une mère comme on n’en fait plus (1997), The Cave – Peștera (2005).

 

UPDATE. La scurt timp de la anunțarea evenimentului privind decernarea titlului actorului Vlad Rădescu, conducerea Universității de Arte a luat decizia de a contramanda evenimentul programat vineri, 10 iunie 2022, la o dată care va fi anunțată ulterior. Motivul constă în sinuciderea actorului Sergiu Marocico (34 de ani) de la Teatrul Național Târgu Mureș. Acesta a fost găsit decedat în casă de polițiștii care au fost sesizați de fosta sa soție, cu care se aflaîn divorț, că actorul a încălcat ordinul de protecție emis de instanță împotriva sa și l-ar fi agresat pe partenerul ei. Polițiști, reprezentanți ISU și un echipaj SMURD s-au deplasat la fața la locuința actorului, găsindu-l decedat.

 

msnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ