Vacanțe pe patru roți: Calculele românilor pentru taxele de drum și viniete în destinațiile preferate

VACANȚE. Vacanțele în țară sau în străinătate devin o alegere din ce în ce mai frecventă pentru români, iar mulți dintre ei preferă să călătorească cu mașina personală. De aceea, unii își fac calcule în legătură cu taxele de drum și vinietele necesare pentru traseul călătoriei, mai ales când vine vorba de destinații populare precum Ungaria, Bulgaria sau Austria.

Numeroase probleme în traficul aerian determină mulți români să opteze pentru călătoriile cu mașina. Astfel, cei din vestul țării aleg să se îndrepte către Ungaria sau Austria, iar cei din est preferă Bulgaria și chiar Grecia sau Turcia.

În funcție de destinație, taxele de drum pot varia considerabil. Există țări care folosesc sistemul de viniete, care acoperă mai multe drumuri, și altele care impun taxe diferite în funcție de distanță sau structura traseului.

În șapte țări europene, inclusiv Bulgaria, Austria, Elveția, Slovacia, Slovenia, Cehia și Ungaria, se utilizează sistemul de viniete pentru a circula pe drumurile lor. Autoritățile caută să simplifice procesul de achiziționare a vinietelor și oferă multiple soluții pentru a face acest lucru. Dacă nu se descurcă la nivel de online, românii au posibilitatea de a cumpăra vinietă de Ungaria inclusiv de pe teritoriul ţării noastre, respectiv din benzinăriile situate în apropiere de graniţa cu Ungaria.

În cazul Austriei, șoferii au nevoie de o vinietă pentru a circula pe autostrăzile lor. Există trei opțiuni de viniete: pentru 10 zile, pentru un an sau pentru două luni, fiecare cu tarife specifice.

În Grecia, nu există conceptul de vinietă, dar autoritățile percep taxe pentru anumite secțiuni de autostradă sau pentru utilizarea unor facilități specifice, cum ar fi podurile sau tunelurile.

Este important de menționat că vinietele nu au caracter retroactiv, deci trebuie să fie achiziționate înainte de a intra pe drumurile respective. În caz contrar, se pot aplica amenzi sau suprataxe, care pot varia considerabil în funcție de țară.

În concluzie, pentru a călători fără probleme și a evita astfel de neplăceri, românii trebuie să fie bine informați cu privire la taxele de drum și vinietele necesare în fiecare țară pe care doresc să o viziteze cu mașina personală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare