Vernisaj Expoziția personală – Bíró Kálmán Enikő, 24 octombrie 2023

ARTĂ. Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Tg. Mureș și Galeria Art Nouveau vă invită în data de 24 Octombrie 2023, orele 18:00, la vernisajul expoziţiei personale de pictură-grafică a artistei Bíró Kálmán Enikő:
“EXALTAREA UITĂRII”

Curator: Ungvári-Zrínyi Kata.
Cuvânt de deschidere: Ungvári-Zrínyi Kata / Cora Fodor – istoric de artă.

Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada:
24 octombrie – 14 noiembrie 2023 la Galeria Art Nouveau Galéria,
Palatul Culturii, str. George Enescu nr. 2, Târgu Mureș.
Program de vizitare: marți–vineri: 10.00–15.00 / sâmbătă, duminică: 10.00–13.00.

“EXALTAREA UITĂRII”

„Suntem in mare parte formati din amintirile noastre. Iar memoria in mare parte, este alcatuita din uitare”. (Borges:Timpul)

Această expoziție işi propune să interpreteze tema micimii, vulnearabilitații, fragilitații, a trecerii, dintr-un punct de vedere mai degrabă subiectiv.

În consecință, în “inima” expoziției se află desene mici, fragile, banale chiar privind materialul lor. Ele sunt expuse pe perete, neprotejate, goale, fără “strat de protecție”.

Contrar obiectivului ciclului anterior, “Exerciții de memorie cromatică”, tema centrală a acestei serii nu este memoria, ci uitarea.

De dragul simetriei, am putea numi această serie, “Exerciții de uitare”..

(În duelul amintirii și al uitării, amintirea pierde oricum…

În 2020, în timpul pandemiei, am realizat desene mici în creion, pe hârtie de împachetat.

Curând după aceea, am pictat acuarele (tot la dimensiuni reduse) pe baza desenelor mele, iar în anii 22-23 am realizat pânzele, unde culoarea, pensulația, linia (caligrafică) încorporată în suprafața picturală erau menite să creeze o atmosferă/spațiu/situație în care să poată fi exprimate sentimentele pe care le port de mult timp în mine cu privire la aspectul tragic al existenței umane.

Cartea lui Iov este ca un râu revărsat, tumultuos, îngălbenit, învolburat, cu o putere elementară, care scoate la suprafață toate gunoaiele și le duce departe.

Seria “Exaltarea uitării” poate fi interpretată ca o meditație asupra cărții lui Iov, gânduri-fragmente despre suferință, anihilare.

Naufragiul sau nava eşuata, în acest caz, sunt metafore.

Obiectele de hârtie expuse din seria “Drumul Mătăsii” reprezintă, în cadrul expoziției, “evadarea” din două dimensiuni în trei.

Seria se numește “Drumul mătăsii “, datorită analogiei vizuale dintre hârtia de calc și mătase.

Are rol important lumina, atât iluminatoare, cât și translucidă, în cazul acestor obiecte.

Straturile translucide ale hârtiei de calcograf creează o textură ale cărei gradații tonale dau senzația de profunzime spațială.

Spațiul se deschide și conduce privitorul din ce în ce mai departe, invocând legea termodinamicii – şi conferând obiectelor de hârtie tridimensionale o calitate picturală.

Obiectele tridimensionale a seriei “Drumul Mătăsii”, sunt de fapt instalații, care duc la ideea de “caravanserai”, “orașul din deșert”, Orașul de vis, într-un mediu ostil.

Un loc de evadare….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare