OPULENȚĂ PENALĂ – Mobilierul sălii de ceremonii din Casa Căsătoriilor de la Cetate a costat… aproape o jumătate de milion de euro, bani încasați de o firmă cu un singur angajat

INVESTIGAȚIE. La începutul lunii trecute, msnews vă anunța un new-entry în Regatul Achizițiilor Publice din Tîrgu Mureș, cu contracte de 180.000 de euro. Era exemplul clasic de agreat la pușculița publică: vânzătorul tip „șaorma cu de toate”, care, deținând un sereleu de apartament cu un singur angajat, a reușit să vândă Primăriei Tîrgu Mureș în primele șapte luni din 2018 de două ori mai mult decât cifra de afaceri din toată istoria de cinci ani a firmei.

 

Omul, practic, a făcut de toate (în principal, a încheiat opt contracte cu Primăria administrată de strălucitul strateg Dorin Florea): a vândut covoare, perdele, mașină de gheață, oglinzi, sticle, server media cu modulator, agrafe, a reparat Casa lui Moș Crăciun și a proiectat piste de biciclete. Scorul total: 180.000 de euro.

 

Bine, atunci n-a zis nimeni nimic. Dacă n-a zis, înseamnă că-n acest frumos oraș, așa se procedează: te duci tu, ditamai Primăria, la apartamentul unui băiat deștept să-ți cumperi din banii orașului mașină de gheață, să proiectezi piste de biciclete, d-astea… Sereleul ăsta de apartament se numește Freead Construct și îl are ca unic angajat, patron și descurcăreț pe un anume Adrian Câmpean. Nezicând nimeni nimic, practica a continuat.

 

Casa Căsătoriilor regale: ce frumooos!

 

Vă amintiți că din 1 septembrie, conform poeziei patriotic recitate de șefii administrației publice, s-a anunțat deschiderea în Cetatea medievală a noii Case a Căsătoriilor (denumirea oficială e Starea civilă)? Acolo a fost gândită, natural, și o sală a ceremoniilor. “Decorată ca un palat regal”, „atmosfera regală a noului sediu”, “predominant auriu, cu 12 candelabre somptuoase, cu mobilier şi obiecte de decor recondiţionate”  – v-am citat câteva dintre “arcușurile” roz-emoționant date la momentul respectiv pe vioara domnului Florea.

 

Ei, dacă v-ați reamintit că s-a făcut, poate v-ați reamintit și cât a zis primarul Dorin Florea, sau locotenentul său, Claudiu Maior, că a costat transformarea “regală” a Stării civile. Dacă nu vă reamintiți, nu vă repeziți la lecitină! Nu pentru că excesul de medicamente dăunează sănătății, ci pentru alt motiv: n-ați uitat, pentru că n-ați avut ce.

 

Practic, informațiile astea despre cât costă ceva făcut din bani publici în Tîrgu Mureș nu sunt propagate în urbe. Sistemul acesta de comunicare parțială (spui doar ce faci, fără să comunici cu ce preț ai făcut) se numește în argou “sistem lobotomizant”. Nu explicăm de ce, dar pentru cei care au dubii, o sugestie: gândiți-vă la o imagine cu o colonie de pinguini care aplaudă fără să știe de ce – e un reflex necondiționat, nativ.

 

Deci, sâmbătă, 1 septembrie, la ora 9.45 fix, s-a deschis noua Stare civilă a Primăriei Tîrgu Mureș. Mirii, nașii, părinții-nlăcrimați și, evident, primarul Florea, cu diagonala cu tricolor. Se zice “Da!” de câteva ori, ura și la gară. Ce se întâmplă dup-aia? Nimic. Viața se scurge mai departe, cotidian, monoton, în Orașul Armoniei și deplinei legalități…

 

Să revenim la sereleul fermecat…

 

Deci, Casa Căsătoriilor regale e frumoooasă, n-a zis nimeni cât a costat, n-a protestat nimeni, de unde am dedus că poate că l-am scăpat prea repede din vedere pe băiatul deștept Adrian Câmpean, știți, cel cu sereleul de apartament care în primele opt luni ale anului a tăiat Primăriei domnului Florea facturi care totalizează 836.298,86 lei, echivalentul a peste 180.000 de euro – adică de trei ori mai mult decât cifra sa de afaceri din întreaga existență a firmei.

 

Să zicem că omul a fost inspirat în 2018, a tras trifoiul cu patru foi și gata. Ne-am interesat despre costurile amenajării Casei Căsătoriilor. Și, deocamdată, vă comunicăm următoarele: numai mobilierul a costat aproape o jumătate de milion de euro. Și ni se pare normal! Regalitatea cu cheltuială se ține. Adică, nu-i așaaa, pentru toți săracii. E pentru bogați. Vreți bogăție? Plătiți.

 

În plus, vorbim despre orașul în care primarul zice că n-are bani să facă parcarea subterană din Piața Trandafirilor, că trebuie să împrumute orașul la bănci cu vreo 9 milioane de euro, dar are 1 milion de euro să plătească mobila de la Starea civilă și concertele de până acum. Pentru că asta spun (documentat, cu acte oficiale) monitorii noștri (ai contractelor lor): numai pentru concerte din primele 8 luni ale anului și pentru mobilierul de la Casa regală a căsătoriilor s-au cheltuit din banii orașului 1 milion de euro.

 

Niște probleme puțin” penale

 

Să revenim la mobilier și la sereleul vieții. Tot acesta a vândut Primăriei Tîrgu Mureș și mobilierul din Casa Căsătoriilor. Ghiciți ce? Îl avea în apartament. L-a adus omul, l-a montat și a facturat 483.770 de lei. Asta e suma totală (include și TVA) și a fost consemnată prin trei contracte parafate în aceeași zi, dar, atenție, la două săptămâni de la deschiderea sălii de ceremonii regale.

 

Ne încurcă puțin asta, pentru că e o chestiune relativ penală să livrezi o marfă, să o prezinți public și să-nchei contractul la două săptămâni după aceea, pentru a-ți încasa banii, normal. Iar la Primăria Tîrgu Mureș se fac numai lucruri care respectă întru totul legea. Poate niște domni o să considere asta nu știu cum și o să procedeze în consecință.

 

Până atunci, însă, încă un detaliu: sumele din cele trei contracte pentru mobilă (în fapt unul “rupt” în trei, pentru a nu fi nevoie de licitație) sunt exact cât sumele estimate de Primărie. Inspirație 100% de trei ori. Nici un leu mai mult, nici un leu mai puțin. Achiziția s-a făcut prin licitație deschisă (nu râdeți), procedura (de care n-a aflat nimeni decât câștigătorul) fiind deschisă timp de două luni și jumătate, până în 12 septembrie 2018.

 

1 septembrie 2018

Numai că, probabil la ordinul primarului Florea, Casa Căsătoriilor a fost deschisă (implicit mobilată) mai repede cu două săptămâni decât data anunțată ca fiind ultima în care se putea licita (o nesincronizare care, uite, ce probeleme penale iscă!, dar suntem aproape convinși că o să se rezolve totul pe care amiabilă, doar suntem în Orașul Armoniei și legalității). În consecință, cu două săptămâni înainte de închiderea licitației (și declararea câștigătorului), sereleul livrează mobila și o montează, iar apoi, în 1 septembrie, dimineața, primarul Florea vine cu diagonala și oficiază ceremoniile.

 

În 12 septembrie 2018, ziua încheierii licitației deschise, sunt semnate contractele (trei la număr) între Primărie și Feead Construct pentru o mobilă care era deja livrată și montată de două săptămâni.

 

Pentru statisticieni, contabili și alte persoane interesate, iată și detaliile contractelor: contractul nr. 192 din 12 septembrie 2018, mobilier tip pensiune și instalații (lot 1) – 1.188.512 lei (prețurile includ TVA); contractul nr. 193 din 12 septembrie 2018, mobilier tip pensiune și instalații (lot 2) – 920.575 de lei; contractul 194 din 12 septembrie 2018, mobilier antichizat – 135.606 lei. Total: 2.244.693 lei (echivalentul a 483.770 euro).

 

 

Practic, atât am vrut să vă anunțăm: s-au mai plătit 500.000 de euro unei firme cu un singur angajat abonată la al 9-lea contract din 2018 cu Primăria Tîrgu Mureș, acesta a livrat marfa cu două săptămâni înainte de a se termina licitația și tot cu două săptămâni înainte de a semna contractul. Cum sună asta? … încă ascultăm ecoul.

 

P.S.: msnews deține documente oficiale care atestă tot ceea ce este consemnat în articol, pe care se oferă să le pună la dispoziția reprezentanților instituțiilor interesate. Sau doar curioase 🙂 .

 

GRUPUL de INVESTIGAȚII msnews

3 comments
  1. Noi cercetăm, aflăm și informăm, nu sesizăm. Așa funcționează presa. Dar, dintr-o observație personală, la DNA Mureș funcționează autosesizarea. Oameni preocupați – față de alții care se complac doar în monitorizare. Însă, în caz că sunt doritori pentru sesizări, msnews – implicit informațiile prezentate aici – e un site public cu acces gratuit. Nu-mpiedicăm pe nimeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare