Beneficiile cazeinei din lapte în procesul de vindecare a rănilor

ȘTIINȚĂ. Echipa de cercetători de la University College London (UCL) a realizat un studiu de pionierat pentru a evalua beneficiile cazeinei în procesul de vindecare a rănilor. Cazeina, o proteină naturală prezentă în laptele mamiferelor și în special în laptele de vacă, este recunoscută pentru proprietățile sale antimicrobiene și antiinflamatorii.
În ultimul deceniu, interesul pentru capacitățile antimicrobiene, antioxidante și antiinflamatorii ale cazeinei a crescut semnificativ, fiind evidențiată și utilitatea sa ca supliment alimentar bogat în proteine.
Conform cercetării publicate în revista Interface, descoperirile promițătoare sugerează că această substanță naturală și accesibilă are potențialul de a înlocui materialele costisitoare, precum argintul, în fabricarea pansamentelor pentru răni.
În cadrul acestui studiu, specialiștii de la UCL au combinat cazeina pură cu policaprolactonă (PCL), un poliester biodegradabil des utilizat pentru producerea bandajelor.
Rezultatele au arătat că, în decurs de 14 zile, rănile tratate cu pansamente infuzate cu cazeină s-au vindecat în proporție de doar 5,2% din dimensiunea inițială, comparativ cu 31,1% în cazul pansamentelor normale și 45,6% în grupul fără tratament. Analizele au confirmat, de asemenea, că pansamentele cu cazeină sunt non-toxice și că nivelurile moleculelor legate de imunitate au fost semnificativ mai scăzute în jurul rănilor tratate cu aceste tipuri de pansamente.
“Substanțele naturale ascund proprietăți minunate, dintre care multe încă sunt necunoscute”, a afirmat dr. Jubair Ahmed, primul autor al studiului și expert în Inginerie Mecanică la UCL. “Fiind conștienți de reputația cazeinei în procesul de vindecare, rezultatele noastre sugerează că aceasta are un potențial considerabil în aplicațiile medicale, inclusiv în producția de pansamente pentru răni. Cu toate că mai sunt necesare cercetări pentru a confirma siguranța și eficacitatea pansamentelor din cazeină la nivel uman, aceste rezultate inițiale sunt foarte încurajatoare”, a subliniat dr. Ahmed.
Dat fiind că cazeina este un produs secundar obținut din lapte, în cazul în care va fi aprobată pentru tratamentul uman, acest material ar putea fi produs în cantități mari la costuri reduse. Totuși, specialiștii atrag atenția că compoziția chimică și eficacitatea substanțelor naturale pot varia, ceea ce impune o atenție sporită în cazul utilizării clinice a cazeinei, unde consistența și rezultatele constante sunt esențiale pentru un tratament sigur și eficient.
Cercetătorii urmează să continue studiul interacțiunilor biologice pentru a obține o înțelegere mai profundă înainte de a demara teste clinice pe subiecți umani.